2017 08 13 ady800 01Kolozsvári, budapesti, zilahi és számos más előadását követően a Pece-parti Párizsban, Nagyváradon is bemutatkozik A legjobb ember – átok, panasz, zsoltár és nének című zenés Ady-fantázia. Előadásunkat vasárnap, 2019. május 12-én 11 órakor ünnepi istentisztelet keretében tekinthetik meg az érdeklődők a Tudor Vladimirescu utcai evangélikus-lutheránus templomban, ahol Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékezve látnok költőnk sajátos lírai portréját ismerhetik meg az érdeklődők Laczkó Vass Róbert színművész és Nagy Gergő zongoraművész előadásában. A Festum Varadinum idei, 28. kiadásának alkalmával Nagyváradon vendégszereplő zenés előadóest Kolozsvártól Zilahon át Budapestig tartó sorozatát a nagyváradi állomást követően Aranyosgyéresen, ismét Kolozsváron, majd Beregszászon és Budapesten folytatjuk. Mindenkit szeretettel várunk!

A legjobb ember

Bolond hangszer, sír, nyerít és búg – ez a fekete zongora Ady Endre szerint. A “körülrajongott és gyűlölt, magasztalt és ócsárolt Ady” – ahogy Lám Béla, Boncza Bertuka jegyese tömören jellemezte riválisát, szoros kapcsolatban állt a zenével. Megtanult kottát olvasni, dalszerzők tartoztak a baráti körébe, kuplék és kabarédalok szövegeit írta névtelenül, amelyeket később összetépett. Barátaival – főként Reinitz Bélával, az Ady-versek első megzenésítőjével – sokat muzsikáltatott magának a mulatókban. Több, mint ötven zenével kapcsolatos címet ismerünk az életművében, Csáth Géza szerint az Ady-versek szinte “kívánják a muzsikát és izgatják a zeneszerzőt”, mégis zavarba ejtő, milyen sokan vállalkoztak a nemes feladatra, köztük olyan óriások, mint Bartók vagy Kodály.

2017 08 13 Ady800 02Reinitz Béla sanzonszerű dalai valahogy nem lopták be magukat a zenekritikusok szívébe, pedig Reinitz ismerte Ady beszéd- és előadásmódját, ezért dalaiba a költő hanglejtését komponálta bele. Nem véletlen, hogy az ő műveit maga Ady igazolta vissza: “Ezek az Ady-dalok valóban annak az Adynak a továbbnyirkált, továbbvitt, továbbsírt versei, aki e verseket élete megrontóinak tartja.” Nem tudjuk, hogyan vélekedett volna Eisikovits Mihály vagy Bretan Miklós dalainak hallatán, őket azonban kolozsváriságuk okán szeretnénk az Ady-dalok szerzői minőségében bemutatni.

Néhány közismertebb dal mellett méltánytalanul ritkán, és meglehet, ezidáig talán sosem hallott Ady-dalok is megszólalnak A legjobb ember című zenés Ady-fantáziánkban. Előadóestünk létrejöttében, melyet a 8. Kolozsvári Magyar Napok rendezvényeként mutattunk be, Imre Zoltán, a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum volt igazgatója, a kolozsvári Eisikovits-család, valamint dr. Lucian Nastasă-Kovács és a kolozsvári Szépművészeti Múzeum néhány munkatársa is önzetlen segítséget nyújtott.