Néhány évti2017 02 23 nyitottCiprus800 00zeddel a berlini fal lebontása után hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy tágabb hazánkban, Európában még mindig van olyan főváros – a ciprusi Nicosia –, amely a maga kettéosztottságában éli mindennapi életét. Ciprus háromszáz éven át volt az Oszmán Birodalom része, lakosságának többsége – részben reálpolitikai megfontolásból – mégis görög és ortodox maradhatott, így huszadik századi történetébe kódolva volt a görög-török ellentét. A szigeten található brit katonai bázisok amolyan birodalmi zárványok maradtak egy független állam területén, ugyanakkor a török inváziót követő megosztottság törékeny egyensúlyát is szavatolják. A lakosság sérelmeit mindkét oldalon hosszan lehetne sorolni. Vajon meddig tartható az áldatlan állapot és mennyi esélyük van az újraegyesítést szorgalmazó tárgyalásoknak a közeljövőben?

Erről faggatjuk vendégünket, Koncz Attila újságírót az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) Nyitott szemmel című beszélgető sorozatának újabb kiadásán, aki több évig élt a szigeten és tudósított magyar médiumokat a Ciprusi Köztársaság eseményeiről.

A 2017. február 23-án, csütörtökön, 18 órakor sorra kerülő, Két ország, egy álom – Ciprus egy magyar szemével című est társszervezője és házigazdája Laczkó Vass Róbert.