2017 02 28 operafarsang800 00Első alkalommal tart húshagyó keddi farsangbúcsúztatót az Opera február 28-án este fél héttől az intézmény nagytermében. A rendhagyó esemény keretén belül Kodály Zoltán Székely fonó című egyfelvonásos daljátékát is bemutatják Demény Attila rendezésében Horváth József vezényletével. A Székely fonóban központi szerepet játszik a népdal, amely – Kodály 1932-es megfogalmazása szerint – ,,a magyar néplélek művészi megnyilatkozása”, és ezért ,,a magyar zene legszebb templomában, az Operában van méltó helye”.

A farsangzáró ünnepségen meglepetés-műsorral is készülnek a művészek. Szép Noémi Kriszta népdalénekes, Laczkó Vass Róbert színművész és a Tokos zenekar muzsikás farsangolója olyan hagyományokból merít, amelyek Kodály Zoltán Székely fonójában is tetten érhetők.
A keresztény ünnepkörhöz kapcsolódó népi szokások rendkívül izgalmas részét képezik a farsangi rítusok, alakoskodások, amelyek jóval sokrétűbbek, mint a közismert farsangtemetés. A nagyböjtre készülődő közösségek hagyományos módon farsang idején tartották a disznótorokat, mulatságokat, népünnepélyeket. Ez volt a párválasztás és a lakodalmak időszaka is, Erdélyben pedig a fonó és a maszkurázás ideje, amelyről már a régi magyar irodalom is szemléletes módon beszámolt. Az Elmúlott a hosszú farsang című összeállítás külön figyelmet szentel ezeknek a párhuzamoknak.

Esemény: facebook.com

Részletek: magyaropera.ro