2018 05 23 bubocska800 10

„Búbocska, az egyszarvú ördögfióka Kolozsvárott született, 2004 november–decemberében, a Hajnal-negyedben. 22 nap alatt írtam meg, naponta egy fejezetet, vagyis szarvazatot. Úgyhogy Búbocska határozottan kolozsvári. Kolozsvárott jelent meg az ördögregény első kiadása, a Kolozsvári Puck Bábszínház adta elő az ördögregényből készült bábjátékot. Aztán a mű elindult világot látni, és már a negyedik kiadása van előkészületben. A szerzője is elhagyta Kolozsvárt, de lám, Búbocska most visszatér, „megzenésülve”, Kolozsvárra.” (Orbán János Dénes)

Látványos jelmezekkel és koreográfiával készült Venczel Péter Búbocska c. “ördögmusicaljének” ősbemutatója a Kolozsvári Magyar Operában. Orbán János Dénes azonos című regényének zenés színpadi változatában közismert mitológiai alakok egész sora felvonul: Lucifer, Mefisztó és Mefisztofélia, Belzebúb, Astarót, Durumó, a Faustusról mintázott Parméniusz mester és az ő Margaritája – és természetesen Búbocska, az egyszarvú ördögfióka. 

A cselekmény klasszikus helyszínein, a Pokolban és a Földön alvilági házasságok esnek szét és köttetnek újak, megismerkedhetünk a kártyjáték és a felkímia pokoli tudományával – és a szabálytalankodók természetesen elnyerik méltó büntetésüket, hiszen a pokolnak is megvannak a maga törvényei. A címszerepet a Valahol Európában, Kétbalkezes varázsló, Légy jó mindhalálig c. előadásokból jól ismert gyerekszereplő, Ábrahám Gellért játssza, Mefisztó szerepén pedig Farkas Loránd és Laczkó Vass Róbert színművészek osztoznak. Koreográfus: Jakab Melinda, jelmeztervező Ledenják Andrea, karmester Kulcsár Szabolcs, rendező Béres László.