2019 05 23 paradicsomNyitott800 01“Táblás házzal” zárta hetedik évadját a Györkös Mányi Albert Emlékház Nyitott szemmel című világjáró sorozata. A 2019. május 23-án szervezett beszélgetés vendége László Judit, a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főügyelője volt, aki hawaii emigrációban élő magyarként választott hazáját mutatta be az érdeklődőknek. 

Mióta James Cook brit királyi haditengerész, minden idők legeredményesebb felfedezője 1778-ban megpillantotta Oahu szigetét, sokat változott az elszigetelt csendes-óceáni paradicsom arculata. Hawaii polinéz királyságból köztársaság, bevándorlók célországa és az Amerikai Egyesült Államok 50. tagországa lett. Ez az egyetlen szövetségi állam, amelynek van királyi palotája, de nincs nyári időszámítása, noha trópusi éghajlata és nagyszerű strandjai vonzóvá teszik a turizmus számára. Mindenki hallott már Pearl Harbour-ról, a verőfényes Waikikiről és a szigetcsoport vulkánjairól, de arról, hogy milyen a hétköznapi élet a paradicsomban, László Judit mesélt, aki a legélhetőbb amerikai nagyvárosból, Honoluluból repült haza Kolozsvárra.

A szervezők a beszélgetés végén bejelentették, hogy a 10. Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatába illeszkedve rendkívüli kiadással jelentkeznek, amelyen immár hagyományos módon a Nyitott szemmel c. könyvsorozat ötödik kötetét is bemutatják az Exit Kiadó gondozásában és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.