Az Országos Színházi Fesztivál idei, 29-ik kiadására október 18-27. között kerül sor Bukarestben.

Az idei évben szereplő előadásokat Marina Constantinescu színikritikus, a fesztivál művészeti igazgatója válogatta. A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásai közül három vesz részt az idei fesztiválon: William Shakespeare A velencei kalmár színműve Tompa Gábor rendezésében, Ernesto Anaya Las Meninas című drámája Andrei Măjeri rendezésben és a Nottara Színházzal koprodukcióban született Marin Sorescu Jónás darabja szintén Tompa Gábor rendezésében. A színház előadásai a fesztivál második hetében lesznek láthatóak.

A velencei kalmár nyitja a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásaink a sorát a fesztiválon, melyet Tompa Gábor állított színre. Az előadásra október 22-én, kedden 18 órától a I. L. Caragiale Nemzeti Színház nagytermében kerül sor.

„Az előadás egy modern technológiájú, hideg világban játszódik, ahol kontrasztként óriási szenvedélyek vannak. Szenvedélyek, melyek elsősorban a nárcizmus, önzés és egoizmus felé mutatnak. Ugyanakkor a szereplők különböző értelemben foglyai is valaminek” – jegyzi meg Tompa Gábor, az előadás rendezője.

A következő előadás, Andrei Măjeri rendezésében Ernesto Anaya Las Meninas című darabja, melyet október 24-én, csütörtökön 21 órától láthat a fesztivál közönsége a I. L. Caragiale Nemzeti Színház Pictură termében.

„Egy olyan történelmi közegben, melyet átsző a fikció, és amely hanyatlása előtti csúcspontját éli, az elképzelhető legnagyobb hóbort a halhatatlanság utáni vágy. Úgy tűnik, egy zseniális festmény az egyetlen kiút. Csakhogy a főhős – és mindenki célpontja –, Diego Velázquez szerint másképp kell kivívni az utókor tiszteletét. Lemond festői állásáról (ezt akkoriban nem tekintették művészetnek) és komoly munkát keres; a palota intézője lesz, ahol aztán évekig várja, hogy valami fontos feladatot kapjon. Az infánsnő és társai arra vágynak, hogy megörökítsék őket egy festményen, amely „szebb legyen a Mona Lisánál”. Így aztán a két világnézet folyton összeütközésbe kerül, hol tragikus, hol komikus, hol meg parodisztikus hangulatban”- mondja Andrei Măjeri az előadásról.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház fesztiválszereplésének zárásaként, Marin Sorescu Jónása látható Tompa Gábor rendezésében október 26-án, szombaton 22 órától, illetve október 27-én vasárnap 19 órától a Nottara Színház George Constantin termében.