Paraliturgia SzékelyudvarhelyenA Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a Márton Áron Emlékév eseményei közt tűzte műsorra a szentes énekeket, népi imákat életre keltő Paraliturgia című, nagy népszerűségnek örvendő előadást. A Kárpát-medence valamennyi magyarlakta tájegységére elkalauzoló dalokat Székelyudvarhelyen április 17-én a 18 órai misét követően, 19 órakor a Szent Miklós-hegyi plebániatemplomban hallgathatja meg a közönség. Előadják: Nagy Noémi Kriszta népdalénekes, Laczkó Vass Róbert színművész, Szép András zongorista és Szép Gyula Bálint szólóhegedűs.

A Kárpát-medencei szakrális magyar népköltészet ihlette előadást a 6. Kolozsvári Magyar Napokon mutatták be először a piarista templomban 2015. augusztus 16-án. Ezt követően Bonchidán a Bánffy-kastély kápolnájában, majd Szamosújváron a református templomban is bemutatkoztak. A népszerű előadás Balánbányán, Baróton, Gyergyószentmiklóson és Nagyváradon is osztatlan sikernek örvendett 2015 végén, 2016 elején. Hargita megyében a Forrásközpont kezdeményezésére a székelyudvarhelyi fellépést követően a május 5–13. között zajló XII. Hargitai Megyenapok eseményei közt lesz még Paraliturgia előadás a Csíksomlyói Kegytemplomban és a gyergyóremetei Szent Lénárd-plebániatemplomban.


„Szentes énekeink, népi imádságaink és az ünnepi kalendáriumhoz kapcsolódó régi hagyományaink sajátos helyet foglalnak el a magyar szellemi örökség kincsesházában. Előadóestünk több különböző síkon eleveníti meg és fogja egy csokorba szakrális népköltészetünk legszebb alkotásait: az emberi életciklust misztikus környezetben, filmszerűen pörgeti végig. Dalaink a Kárpát-medence valamennyi magyarlakta tájegységére elkalauzolnak, áthallások, párhuzamok és profán ritmusok sorozatával játszadoznak. Szövegeik rendkívüli vizualitással, misztikus látomásokban bontják ki a földöntúli élményt, amelynek az egyszerű, vallásos ember az imádságban részese lehetett. Barokkos ikonográfiájuk úgy magasodik a hívő ember elé, mint a gyöngyöspatai életfa-oltár, és ugyanazt a szerepet töltik be, mint festett templomaink hézagos legendáriuma, melyet a gyönyörűség iránti vágyakozás színez jellegzetesen magyarrá” – vallják az előadók.

Esemény: facebook.com
A székelyudvarhelyi esemény szervezője Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, partner a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia.