Paraliturgia Kolozsváron - KMN Téli FesztiválSzékelyföldi körútról érkezik vissza Kolozsvárra a Paraliturgia! Előadásunk a kolozsvári egyetemi gyülekezetek közös decemberi programsorozatán, az Impulzuson, egyben a Kolozsvári Magyar Napok – Téli Fesztivál 2015 rendezvényeként tekinthető/hallgatható meg a Piaristáknál!

Kárpát-medencei szakrális magyar népköltészetünk ihlette előadásunkat a 6. Kolozsvári Magyar Napok rendezvényeként mutattuk be a zsúfolásig megtelt Piarista templomban, 2015. augusztus 16-án. Nagy sikerrel mutatkoztunk be Bonchidán a BAROCK Fesztiválon, Szamosújváron a Téka Alapítvány vendégeiként, valamint Barót, Balánbánya és Gyergyószentmiklós római katolikus templomaiban. Második kolozsvári előadásunkat követően a Paraliturgiát 2016-ban többek között Csíkszereda, Székelyudvarhely, Kézdivásárhely, Máramarosszigent és Budapest is vendégül látják.

Szentes énekeink, népi imádságaink és az ünnepi kalendáriumhoz kapcsolódó régi hagyományaink sajátos helyet foglalnak el a magyar szellemi örökség kincsesházában. Előadóestünk több különböző síkon eleventí meg és fogja egy csokorba szakrális népköltészetünk legszebb alkotásait: az emberi életciklust misztikus környezetben, filmszerűen pörgeti végig. Dalaink a Kárpát-medence valamennyi magyarlakta tájegységére elkalauzolnak, áthallások, párhuzamok és profán ritmusok sorozatával játszadoznak. Szövegeik rendkívüli vizualitással, misztikus látomásokban bontják ki a földöntúli élményt, amelynek az egyszerű, vallásos ember az imádságban részese lehetett. Barokkos ikonográfiájuk úgy magasodik a hívő ember elé, mint a gyöngyöspatai életfa-oltár, és ugyanazt a szerepet töltik be, mint festett templomaink hézagos legendáriuma, melyet a gyönyörűség iránti vágyakozás színez jellegzetesen magyarrá. Leginkább Jankovics Marcell animációs filmjeivel rokonítható látványviláguk ízes vidéki szófordulatokkal, népdalaink legszebb motívumaival és fiorituráival jutnak kifejezésre. Aki énekel, kétszer imádkozik – tartja a mondás, erre pedig a legszebb bizonyítékaink éppen ezek a szentes énekek, szakrális népköltészetünk gyöngyszemei.

Előadják: Nagy Noémi Kriszta népdalénekes, Laczkó Vass Róbert színművész, Szép András zongorista, Szép Gyula Bálint szólóhegedűs.