2016 05 26 nyitott-xantusfilm800 00Neves földrajztudósok utódaként és szellemi örököseként dr. Xantus Gábor dokumentumfilmes, rendező-operatőr, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem professzora sajátos módját választotta a világjárásnak: az általunk ismert és számon tartott horizontokon túlról szerzett élményeit kamerával a vállán örökítette meg, nem hétköznapi tapasztalatait dokumentumfilmek egész sora mutatja be.

Az egyik legtermékenyebb és számos szakmai díjjal elismert romániai magyar dokumentumfilmes természetesen sok más témakörben alkotott maradandót, a Györkös Mányi Albert Emlékház Nyitott szemmel c. beszélgetősorozatában azonban elsősorban világjáró tapasztalatairól faggatjuk Xantus Gábort, hiszen az általa rögzített és feldolgozott élményanyag a különleges látásmód miatt joggal tart számot a szélesebb közönség érdeklődésére is. Terveink szerint filmes műhelyének kulisszatitkait és a fiával, a szintén dokumentumfilmes Xantus Áronnal együtt folytatott terepmunka viszontagságait sem hagyjuk szó nélkül.

A Világvégi kalandozások a Xantus Film stábjával c. beszélgetésre 2016. május 26-án este 18 órakor kerül sor az Emlékházban. A sorozat házigazdája Laczkó Vass Róbert.

Esemény: facebook.com