A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Staatsschauspiel Dresden közös produkcióját mutajta be a sétatéri társulat az Európai Színházi Unió kolozsvári fesztiválján. Bertolt Brecht emblematikus művének szövegét Nemes Nagy Ágnes fordította magyar nyelvre. Az előadás díszletét Olaf Altmann tervezte, jelmezeit Cinzia Fossati válogatta, koreográfiáit pedig Denis Kooné Kuhnert készítette. A nagy stábot mozgató, monumentális produkció rendezője Armin Petras.

Bertolt Brecht a Kurázsi mama és gyermekei című darabot nem sokkal a második világháború kitörése előtt írta, svédországi száműzetésében. A harmincéves háború történetéből nemcsak erős képeket merített Európa küszöbön álló újabb pusztulásának leírására, hanem arra is rámutatott, hogy a háborúkat elsősorban „istenfélelemből vívják, és csupa olyasmiért, ami jó és szép” – a nyereség viszont a kasszákban, nem pedig a harctéren érződik.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb előadása 2019. november 19-én 19 órától tekinthető meg az UTE Fest 2019 nyitóelőadásaként. Részletek: huntheater.ro