NyomtatásAdy Endre születésének 140. évfordulója alkalmából Budapesten és Budaörsön vendégszerepel A legjobb ember – átok, panasz, zsoltár és ének c. zenés Ady-fantáziánk. Előadásunkat kedden, november 21-én déli 12.30-kor a Barcsay utcai Madách Imre Gimnáziumban, Magyarország legrégebben alapított állmai középiskolájában zenés irodalomóra keretében tekinthetik meg a gimnázium diákjai. Szerdán, november 22-én este 19 órától a budaörsi Városháza Dísztermében az Ady 140 címet viselő ünnepi előadás keretében a Magyar Örökség-díjas Fővárosi Énekkar és a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus által bemutatott Kodály-, Bárdos- és Karai-művekkel kiegészülve csendülnek fel Bretan, Eisikovits és Reinitz Ady-dalai. A vegyeskari műveket Krasznai Gáspár karnagy vezényli.

A legjobb ember

Bolond hangszer, sír, nyerít és búg – ez a fekete zongora Ady Endre szerint. A “körülrajongott és gyűlölt, magasztalt és ócsárolt Ady” – ahogy Lám Béla, Boncza Bertuka jegyese tömören jellemezte riválisát, szoros kapcsolatban állt a zenével. Megtanult kottát olvasni, dalszerzők tartoztak a baráti körébe, kuplék és kabarédalok szövegeit írta névtelenül, amelyeket később összetépett. Barátaival – főként Reinitz Bélával, az Ady-versek első megzenésítőjével – sokat muzsikáltatott magának a mulatókban. Több, mint ötven zenével kapcsolatos címet ismerünk az életművében, Csáth Géza szerint az Ady-versek szinte “kívánják a muzsikát és izgatják a zeneszerzőt”, mégis zavarba ejtő, milyen sokan vállalkoztak a nemes feladatra, köztük olyan óriások, mint Bartók vagy Kodály. Reinitz Béla sanzonszerű dalai valahogy nem lopták be magukat a zenekritikusok szívébe, pedig Reinitz ismerte Ady beszéd- és előadásmódját, ezért dalaiba a költő hanglejtését komponálta bele. Nem véletlen, hogy az ő műveit maga Ady igazolta vissza: “Ezek az Ady-dalok valóban annak az Adynak a továbbnyirkált, továbbvitt, továbbsírt versei, aki e verseket élete megrontóinak tartja.” Nem tudjuk, hogyan vélekedett volna Eisikovits Mihály vagy Bretan Miklós dalainak hallatán, őket azonban kolozsváriságuk okán szeretnénk az Ady-dalok szerzői minőségében bemutatni.

Néhány közismertebb dal mellett méltánytalanul ritkán, és meglehet, ezidáig talán sosem hallott Ady-dalok is megszólalnak A legjobb ember című zenés Ady-fantáziánkban. Előadóestünk létrejöttében, melyet a 8. Kolozsvári Magyar Napok rendezvényeként mutattunk be, Imre Zoltán, a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum igazgatója, a kolozsvári Eisikovits-család, valamint dr. Lucian Nastasă-Kovács és a kolozsvári Szépművészeti Múzeum néhány munkatársa is önzetlen segítséget nyújtott. 

Esemény: facebook.com