2016 03 14 radioIndianok800 00Kolozsvári Rádió – kolozsvariradio.ro

Jövő héten születésnapja lesz a Kolozsvári Rádiónak. A hatvankettedik. Ezt meg is ünnepeljük hétfő délután fél öttől a rádió nagytermében. Zenés-lírai történelemleckével, görbe tükörrel, fekete zongorával, médiadíj-átadással. A Hangoló vendége Laczkó Vass Róbertszínművész és Rostás-Péter István, főszerkesztő-helyettes volt.

“Mellőzzük a romantikát, azt a történelemszemléletet, ami jellemzi a közgondolkodásunkat. Inkább arra fókuszálunk, hogy a mi Kárpát-medencei létünk hogyan emészthető meg, nem csak a tragédiák, hanem az elgondolkodtató események tükrében is” — mondja Laczkó Vass Róbert.

A színművész így fogalmazza meg a zenés történelemóra alapfelvetését: “Mi lett volna, ha nem István a győztes, hanem Koppány? Mi lett volna, ha a ’48-as forradalom idején átlovagol a Bering-szoroson egy csapat indián, és Bem apó megsegítésére siet?”
“Volt a Kolozsvári Rádióban egy Versajándék című sorozat, mindig próbáltuk a lírai vonulatot erősíteni, fenntartani. Úgy érzem, hogy — teljesen más tálalásban — ez a műsor folytatja az üzenetet, hogy van líra, érdemes ráfigyelni, van üzenete, és lehet úgy is csomagolni, ahogy eddig nem szoktuk meg”– fűzi hozzá Rostás-Péter István.
Hangzóanyag: kolozsvariradio.ro