Kolozsvári Rádió, kolozsvariradio.ro

Mentek, láttak és felfedeztek – tájakat, embereket, ízeket, illatokat – s mindezt elhozták az elmúlt években Kolozsvárra, a Nyitott szemmel című beszélgetőestekre, a Györkös Mányi Albert emlékházba. Onnan kerültek aztán hallgatóinkhoz vasárnaponként a Kolozsvári Rádióból, végül pedig kötetben landoltak. Nem mind, csak az első tíz beszélgetés.
Szép, rengeteg fotóval ellátott, igényes könyv rögzíti az elszálló szót, s a változó világ egy pillanatát.

Afrika, Jeruzsálem, a Himalája, Amerika, Egyiptom, Bolívia vagy Észak-Korea – mind üresen hangzik, ha nincs mögötte a személyes élmény, a kaland, a magunkfajta egyszerű ember tapasztalása a nagyvilágról. A Nyitott szemmel sorozat első kötetéről Laczkó Vass Róbert, a beszélgetések házigazdája elmondta: „Ezidáig nagyjából huszonöt beszélgetésen vagyunk túl, ez az első tízet tartalmazza, van itt beszélgetés afrikai misszióról, de orvosi misszióról is, szólunk Albániáról, aztán a magashegyi túrázásról hallunk, itt van Amerika Janus-arca és Egyiptom is, valamint katasztrófahelyszínek és diktatúrák. Olyan széles skáláját és izgalmas szeletét mutatjuk meg a világnak, amelyet kár lenne kihagyni.”

A kötet az Exit kiadónál jelent meg, és a Kolozsvári Magyar Napok alatt az Idea Könyvtér standjain vásárolható meg illetve on line is megrendelhető.